Szalóky take down reflexíj

2015.év elején készült el az első Szalóky take down vadászreflex íjam. Ez idáig is nagyon jó felszereléssel volt szerencsém versenyezni, több sikeres íjkészítő alkotását sikerült a dobogó csúcsára feljuttatnom.
Ez az új íj más dimenziókat nyitott meg számomra, hisz formavilága, stabilitása pontossága rendkívüli. Ezen kívül minden félelem nélkül indulhattam bármilyen nemzetközi versenyen, mert a precíz készítés mellett (amit saját szememmel követhettem) még egy pótíjat is kaptam tartalékba, így túl voltam biztosítva.
Nagy elvárásokat támasztottam ezzel a felszereléssel szemben. 2015- 2018 év között több VB-n, és EB-n, valamint számtalan hazai versenyen bizonyított. Több ezer lövés leadása után sem találtunk rajta mikró repedést vagy egyéb sérülést, csavarodást.

Íj paraméterei:

Take down, ereje 28”-on 46#, hossza 65”, ajzás 22,2 cm, karok egyedi rétegzéssel készültek (vastagságában és szélességében is rétegeltek, ezáltal homogének). A karok mértani középvonalán végig futó ék alakú lamináció nem csak esztétikum, hanem az íj hangolásában is nagyban segít.

Mégis, erről az íjról csak röviden írok. Pedig sok sikerhez juttatott hozzá, pl. kettő 3 dimenziós WA világbajnoksági aranyhoz,(amit a pályafutásom csúcsának tartok) valamint több, IAA Világ és Európa bajnoki aranyhoz és sok hazai címhez.
Ma az íj a gyártó nappalijának falát díszíti, nagyon jó, hibátlan állapotban, hirdetve a tiszteletem, és barátságom nagyságát.

Szalóky feat M.F. Midesz

2018. elkészült unszolásomra, egy módosított, de formailag az előző íj hosszabb ikertestvére. Nem kisebb elvárással, mint hogy az elődje csúcsteljesítményét túlszárnyalja.

Küllem

Arányosan hosszú (68”), ezáltal karcsú, mégis tömeges megjelenés. Színek közép barna, fekete és a fehér szín esztétikus kombinációja. Illesztési vasalatok, precízen megmunkált rozsdamentes, saválló acélból készültek. Az egész íj egyik ívből a másikba folyik össze, egyenes vonalat nem találni benne, ami megtörné ezt az örök áramlást, amit a karvégeken az ideg köt össze. Ez a tekervényes forma, egy feszült pózban lévő, támadó kobrára asszociál.
A középrész anyaga paliszander és paliszander kultiver, valamint ezek találkozásánál, az én kérésemre merevítésnek fehér bakelit található, ami kiemeli az ívek látványát. Az alkotó szakértelmére hagyatkozva egyeztem bele a paliszander középrészbe, aminél ugyan van szebb fa, de a ragasztási technológiának, így a tartósságnak, rezgéselnyelésnek ez a legmegfelelőbb alapanyag.

A markolat saját kezemre alakított, pivot pontnál nyújtott, keskeny tojásdad keresztmetszetű, a hüvelykujjnak kialakított polccal. Kimondottan magas nyomáspontnak készített markolati hátlapszögeléssel.
A karok formája sem mindennapi. A középrész és a karok illesztési szöge miatt a kar szerelt oldala már hajlított, majd enyhe ívben folytatódik és egy meredek, előfeszített reflexben végződik. Itt egy több rétegű, az íj színével harmonizáló húrakasztót találunk. A karok anyaga pácolt juhar rétegek, mind szélességében, mind vastagságában lamináltak. A gyártó olyan homogén karokat készített, amiket cserélgethetek újrahangolás nélkül. Ez hatalmas előny egy esetleges verseny közbeni sérülés esetén, amikor nincs idő az íj újra beállítására. (Szerencsére ezt csak otthoni tesztként kellett kipróbálnom, de működött.)

Szaloky by MIdesz

Lövés és hangolás

Az íjat kézbe fogva nincs hiányérzet, hisz az én kezemhez készült, így stabilan áll, ezt a tömege és a hossza is elősegíti. Az ideg feszítése nagyon egyenletes, már az első pár colon is érezni a feszességet, de 30”-nál sem falaz (keményedik). Oldás után az íj függőlegesen állva mozdul előre, felső íjkar nem billen a felhasználó felé. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a nyújtott középrészből hosszan kivágott ablaki rész a felső felét kikönnyítette az alsóval szemben. Ennek nagy szerepe van a nyugodt, pontos, ismételhető lövések elérésében. A középrész tömege és merevítése elnyeli rezgéseket. Az ajzás magassága 23,2cm, ezt próbáltam lejjebb vinni, de az íj tiltakozott, ideges lett, így elfogadtam az akaratát.
Én kezdet kezdettől LightSpeed 500-as vesszőket használok, biztos van ennél jobb, de nekem ár-érték arányban ez felülmúlhatatlan. Ezeket a pálcákat bushingal védem találatok ellen, 28,5”-ra vágom. A tollakat rendszerint cserélgetem (kísérletezek), de a tollnak mindig aláfóliázok. A hegy 65g betekerős +inzert.

A sebesség

Nemhiába hagytam a végére, hiszen tudom,íjászaink 70%-a erre gerjed. Én csak egy bizonyos értékig tartom fontosnak ezt, kb 45”-50”- között érje el a 225 feet/sec sebességet, ez már elég 3D-n. De mértem sebességet és megdöbbentem, hisz az íj hosszának növelése azt sugallta volna, hogy sebességet vesztünk, de tévedtem. Sebességmérő, és mérő, közt különbség van, így hiteles adatot nem tudok adni, de egy időben, egy mérővel, más gyártók reflexíjaival összehasonlítva, bátran mondhatom, az íj nagyon gyors.

Kinek ajánlom

Minden olyan íjásznak, aki egy már bizonyított, kipróbált, strapabíró eszközzel szeretne versenyezni.
Valamint legyen célja ebben a kategóriában, hisz én sem tartanék egy F-1 autót, ha a látványon kívül csak porosodna a garázsban. Ezen kívül legyen legalább 28” húzása és igényes az esztétikumra is. (28” alatt a rövidebb változatokat ajánlom.)

Egy utolsó megjegyzés

Azt tudni kell, hogy saját íjamat írtam most le, ami egy extrákkal megáldott, első szériás darab. Kimondottan az igényemet figyelembe véve készült. Ezt természetesen egy teszt íj előzött meg, ami engem maradéktalanul meggyőzött és ennek mintájára készült a saját íjam. Megrendelésnél, egy alap típusból kiindulva, Szalóky Istvánnal egyeztetve, lehet szint és különböző extrákat az íjba beépíteni és saját kézhez csiszoltatni. A lehetőségek szinte korlátlanok. Sok sikert és magabiztos versenyzést kívánok e csodás íjjal.

Molnár Ferenc Midesz

Eredmények

Dátum Helyszín Verseny megnevezése, típusa Íjkategória Egyéni/Csapat Helyezés
2018 Moosburg Ausztria IAA 3D VB Vadászreflex Egyéni Arany
2017 Robion Franciaország WA VB Vadászreflex Egyéni Arany
2017 Attegrau Ausztria IAA 3D EB Vadászreflex Egyéni Arany
2017 Budapest 3D Terem EB Vadászreflex Egyéni Arany
2016 Sopron IAA VB Vadászreflex Csapat Arany
2016 Sopron IAA VB Vadászreflex Egyéni Arany
2016 Budapest Terem EB Vadászreflex Egyéni Arany
2015 Terni Olaszország WA VB Vadászreflex Egyéni Arany
2015 Budapest IFAA VB Vadászreflex Egyéni Ezüst
2015 Budapest IFAA VB Vadászreflex Csapat Ezüst
2015 Pakrac Horvátország IAA EB Vadászreflex Egyéni Arany
2013 Sardinia Olaszország WA VB Vadászreflex Egyéni 5. helyezett
2013 Sardinia Olaszország WA VB Vadászreflex Csapat Ezüst
2013 Sopron HDH-IAA 3D EB Vadászreflex Egyéni Arany
2012 Budapest Indoor Vadászíjász EB Vadászreflex Egyéni Bronz
2011 Kőszeg HDH-IAA 3D EB Vadászreflex Egyéni Arany
2011 Kőszeg HDH-IAA 3D EB Vadászreflex Csapat Ezüst
2010 Stuhlfelden (AT) IFAA 3D EB Vadászreflex Egyéni 4. helyezett
2009 Vorau (AT) EAA-3D EB Vadászreflex Egyéni Arany
2009 Vorau (AT) EAA-3D EB Vadászreflex Csapat Arany
2007 Sopron FITA 3D VB Vadászreflex Egyéni 4. helyezett