Szalóky raptor íjkészítés

Raptor

62”-hosszú, aszimmetrikus markolatú íj. Nagyon stabil, és pontos, a méretéhez képest gyors. 28-30”-os húzáshosszra ajánlom, de van, aki 27”-on is elégedetten használja. Vadászatra is tökéletes, a hosszúsága jelenthet némi hátrányt, de még senki nem panaszkodott.

A Raptor nekem már a 4. Szalóky íjam (kis reflex, Long Bow, merevszarvú). Ahogy a merevszarvúnál is, sokat beszélgettem Pistivel, hogy mikor készít végre egy rendes középlövő reflexet.

Amikor elkészült az első, elmentem hozzá kipróbálni. 3-4 lövés után meggyőzött, hogy kell nekem egy ilyen.

Az első Raptorom (a 2. sorszámú) 45 font lett.

Eleinte nem sokat lőttem vele, mert bőszen tradiztam. Csak bemutatókra vettem elő, no meg vadászatokra.

2006 őszén megmutattam a haveroknak, ekkor épp barebow stílust nyúztam.

És érdekes volt, hogy eltalálom a célt vele. Azt mondták, nem lehet 45 font, mert túl gyors. Favesszővel is kimondottan gyors. Megtetszett a cimboráknak, vásároltak is maguknak. És elkezdődött a méricskélés próbálkozás. És természetesen a versenyzés is.

Azóta van még egy Raptorom ami 51 fontos.

A sebességről szerintem kár beszélni, viszont hogy teljes legyen a dolog 28 inch-en 50-54 fonton, 180 és 232 fps között mértünk. Azt is hozzá kell tenni, hogy vadászvessző súlyokat használtunk. Nem láttam még olyan vadászreflexet, ami azonos fonterőn gyorsabb lenne és nem a Pisti csinálta.

És most a tapasztalat.

A tesztelések során arra jutottam, hogy ezzel a típussal lehet fastflight ideget használni.

Az idegtől nyugodtabb és gyorsabb lett. Rezgéscsillapító pomponnal halkabb is.

Kb 4-5 ezer lövés után sincs baja az elsőnek sem. Nincs szükség stabilizátorra, az íj nem ad le rezgést.

A vesszőválasztással sok munka volt. Itt is a saját tapasztalatomat mondom. Véleményem szerint 7,5 grain per font alatti vesszősúlynál hangosodik. Nálam 7, 8 gpf-nél 23 méterről az őzek nem rogyasztottak, csak a becsapódás hangjára.

A formája érdekes. Tekintetet csalogató a középrész megoldása. Befelé ívelő markolata miatt azt lehetne gondolni, hogy nem elég stabil és jobban bünteti a tartókéz hibáit, mint a klasszikus markolatok. Na hát ez nem így van. Semmivel sem idegesebb a hibákra, mint a normál markolatosok.

Bátran merem ajánlani bárkinek, aki egy gyors megbízható és jó vadászreflexet szeretne.

Kiss László